Image Gallery

To ΙΣΤ΄ Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Αττικής του Προγράμματος Συνεργαζομένων Σχολείων με την UNESCO (ASPnet), με θέμα: «Στοχεύοντας στην Αειφορία μέσω της εκπαίδευσης» διεξήχθη επιτυχώς στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού, στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2016. Τη διοργάνωση του Συμποσίου ανέλαβε το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού (Κλασικό) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Τμήμα Διεθνών Σχέσεων) και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.  Την ευθύνη της διοργάνωσης καθώς και την παρουσίαση της εκδήλωσης  είχε η κυρία Ειρήνη Αντωνίου, Συντονίστρια -Καθηγήτρια της Ομάδας UNESCO του σχολείου. Το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού συμμετέχει στον θεσμό από το 2001.

Στο ΙΣΤ΄ Μαθητικό Συμπόσιο UNESCO έλαβαν μέρος 21 Λύκεια του Δικτύου Αττικής ASPnet και περίπου 270 μαθητές/τριες, που συμμετείχαν στις ομάδες, στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και στην εικαστική έκθεση.

Τα σχολεία που συμμετείχανΤα σχολεία που συμμετείχαν

 

Οι κύριοι ομιλητές κατά την εναρκτήρια εκδήλωση ήταν οι εξής:

 • Η κα Μαρία Θεοδωρέλου, Διευθύντρια του Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού.
 • Ο κος Ιωάννης Παντής, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,  πρώην Αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 • Ο κος Ναπολέων Μαραβέγιας, αναπληρωτής Πρύτανης του Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO.
 • Ο κος Παύλος Δαπόλας, Συντονιστής Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου.
 • Ο κος Σωτήριος Γκλαβάς, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Παρούσες ήταν επίσης οι κυρίες:

 • κα Μαρία Φάσσαρη, Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
 • κα Χριστίνα Μπουλακάκη, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO
 • κα Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Προγράμματος ASPnet Ελλάδος
 • κα Βασιλική Παπαπέτρου, Επόπτρια των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

 

 

Κατά τη διάρκεια του Α΄ μέρους της εκδήλωσης έλαβαν χώρα οι κάτωθι παρουσιάσεις:

 • Παρουσίαση του μαθητή Ν. Καλαντζή του Αρσακείου Γενικού Λυκείου για τα 70 χρόνια από την Ίδρυση της UNESCO.
 • Παρουσίαση των 21 σχολείων που συμμετείχαν στο Συμπόσιο.
 • Παρουσίαση των καλλιτεχνικών προγραμμάτων των 21 σχολείων. (Τα καλλιτεχνικά προγράμματα περιελάμβαναν δρώμενα, μουσική, Power Point ή video, σχετικά με το θέμα του Συμποσίου.)

Οι παρουσιάσεις όλων των Λυκείων έγιναν στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, ενώ στον  χώρο του μεγάλου χωλ,  καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου εκτέθηκαν τα εικαστικά έργα μαθητών των συμμετεχόντων σχολείων.

Δύο εκθέσεις:

(α) έκθεση με τα εικαστικά έργα των μαθητών των συμμετεχόντων σχολείων και

(β) φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στα προστατευόμενα  από την UNESCO ελληνικά μνημεία πολιτισμού

Στην εικαστική έκθεση πήραν μέρος τα ακόλουθα σχολεία:

 • Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού (Κλασικό)
 • Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ
 • Εκπαιδευτήρια «Ο ΠΛΑΤΩΝ»
 • 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου
 • 5ο ΓΕΛ Ιλίου
 • ΓΕΛ Λαυρίου
 • ΓΕΛ Ψυχικού
 • Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών
 • 2ο ΓΕΛ Γέρακα

Μετά το πέρας του Α΄ μέρους ακολούθησε γεύμα.

 

Στο Β΄ μέρος της πρώτης ημέρας του Συμποσίου οι μαθητές/τριες, (-συνολικά 202-) χωρίστηκαν σε δεκαπέντε ομάδες εργασίας προκειμένου να συνομιλήσουν και να συντάξουν πόρισμα επί του θέματος του Συμποσίου.

Τα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1. Περιβαλλοντική προστασία.

2. Κοινωνική συνοχή.

3. Οικονομική Βιωσιμότητα.

4. Λειτουργία των θεσμών.

 

Το απόγευμα της 25ης Φεβρουαρίου (16.00 – 18.00) πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση των καθηγητών  των 21 συμμετεχόντων σχολείων οι οποίοι έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι για τα προγράμματα UNESCO.  Τη συζήτηση συντόνισε η κα Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Προγράμματος ASPnet Ελλάδος.

 

Μετά το πέρας των εργασιών των ομάδων ακολούθησε γεύμα.

Το Γ΄ μέρος της πρώτης ημέρας του Συμποσίου έληξε με ευχάριστη εκδήλωση χορού και διασκέδασης που έλαβε χώρα στο κεντρικό χώλ του σχολείου.

 

Τη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου (26/2/2016) οι ομάδες συνήλθαν σε ολομέλεια στο θέατρο του σχολείου.

Αναγνώσθηκαν τα  δεκαπέντε πορίσματα και επικυρώθηκαν τα δεκατρία.

ΕΓΚΡΙΘΕΝΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝΕΓΚΡΙΘΕΝΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝΌλα τα πορίσματα απέρρεαν από τις συζητήσεις των μαθητών,  είχαν συνταχθεί με προσοχή και αποτύπωναν τους προβληματισμούς τους, τις επισημάνσεις τους καθώς επίσης και ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αντιμετώπιση τρεχόντων προβλημάτων.

Κατά γενική ομολογία των συναδέλφων των 20 σχολείων και των μαθητών τους το ΙΣΤ΄  Συμπόσιο διεξήχθη με επιτυχία και οι εντυπώσεις τους ήταν πολύ θετικές.

Το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού (Κλασικό) ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους των 20 σχολείων για την άψογη συνεργασία τους καθ’ όλο το διάστημα της προετοιμασίας καθώς επίσης για τη συμμετοχή τους στο Συμπόσιο.

Ευχαριστούμε επίσης τους κ. Παντελή Χρήστου, κ. Άννα Τζώρτζη και την γραμματέα, κ. Νικολίνα Τσαντάκη, καθώς και τους διδάσκοντες και τους μαθητές/τριες των Α΄ και Β΄  τάξεων του Λυκείου μας που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η διοργάνωση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στην κα. Βέρα Δηλάρη και στην κα. Χριστίνα Μπουλακάκη για την αμέριστη συμπαράσταση και την άψογη συνεργασία.

Τέλος, ευχόμαστε καλή επιτυχία στο σχολείο που θα αναλάβει το ΙΖ΄ Μαθητικό Συμπόσιο UNESCO -2017.